יקיריכם עומדים להשתחרר ממחלקת השיקום הביתה. התאריך כמעט תמיד נראה לא סביר: הרי הוא עדיין לא השתקם לחלוטין, אז מה פתאום כבר שולחים הביתה? כך או כך, הרגע לחזור הביתה יגיע, אז הנה כמה עצות לפני שתקבלו תאריך שיחרור:
מזל טוב, נכנסתם לעולם הניירת. זה הזמן להתחיל לסדר אותה. מה היא צריכה לכלול? סיכומים רפואיים מתקופת האישפוז וכמובן את הסיכום האחרון, את המלצות בית החולים להמשך השיקום לאחר השיחרור מהמקום, רשימת תרופות, דיסקים של בדיקות דימות וכמובן גם את הפיענוחים שלהם. אם אתם לא בעניין של קלסרים, ודאו שיש לכם את הקוד לאיזור האישי של החולה באתר בית החולים, שם תוכלו למצוא את הסיכומים הרפואיים. את הדיסקים של הדימות תקחו פיזית מבית החולים. ודאו שיש לחולה גם קוד אישי באתר קופת החולים ובביטוח הלאומי, כי גם שם מצויים מסמכים שתזדקקו להם בהמשך.
בנו תיקיה במחשב שאליה תורידו את כל הסיכומים והאישורים וגבו את התיקיה הזו. הזינו אליה גם את יומן האישפוז שסיפרתי לכם בסירטון על המעבר לשיקום איך לנהל.
עוד בבית החולים צרו קשר עם רופא המשפחה של הנפגע ועדכנו אותו על השיחרור הקרוב. הרופא הזה מכאן ואילך הוא איש הקשר שלכם להמשך הטיפול בקהילה. דרכו תוכלו ליצור קשר עם נציגי הקופה כדי לבדוק אילו התאמות צריך לבצע בבית וכדי לפעול להמשך קבלת טיפולים משקמים דרך קופת החולים. מאחר שלפעמים לקופה לוקח זמן לקבוע מסגרת שיקום לאחר האישפוז – ממש לא כדאי לחכות עם הפניה הזו לאחר החזרה הביתה, כדי שישמר רצף טיפולי.
כבר פניתם לביטוח לאומי? אם מסיבה כלשהי זה לא קרה במסגרת האישפוז – זה הזמן להתחיל להגיש תביעות. מעבר לקיצבת הנכות, יתכן שיקיריכם גם זכאי לקיצבת שירותים מיוחדים שתסייע במימון כוח העזר בבית, יתכן שגם זכאי לקיצבת ניידות לסיוע במימון ההסעות שלו ממקום למקום. זה גם הזמן להכנס להר הביטוח ולבדוק אילו פוליסות הוא רכש – יתכן שיש לו ביטוח סיעודי או ביטוח מחלות קשות. אתם ממש לא חייבים לפנות לעורך דין כדי למצות את הביטוחים האלה, בטח אם יקיריכם נמצא במצב סיעודי מובהק ואין עוררין על כך.
אם המשוקם יצטרך עזרה סיעודית ותצטרכו עובד זר לשם כך – דעו שניתן להוציא היתר העסקה זמני כבר בזמן שאתם בבית החולים, כדי שמיד עם רגע החזרה הביתה תהיה לכם עזרה. אל תחכו עם זה עד שתחזרו הביתה, תפעלו כבר מהרגע שבו ברור שהמשוקם יצטרך עזרה לטווח ארוך. היתר ההעסקה הזמני הזה תקף לשלושה חודשים והוא לא יאפשר לכם ליבא עובד חדש מחו"ל, אלא רק להסתמך על עובדים שכבר נמצאים בישראל. אחרי שקיבלתם אותו ואחרי שהמשוקם משתחרר אפשר לפעול להיתר קבוע. איך פועלים? מגישים בקשה לרשות האוכלוסין וההגירה ופונים לתאגידים לעובדי סיעוד זרים. אל תפנו רק לאחד, פנו לכמה. אם יקיריכם חולים אונקולוגים – התהליך צפוי להיות מהיר במיוחד.
צרו קשר עם מחלקת הרווחה ברשות המקומית ועדכנו אותה על המתרחש. מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות לא עוסקות רק בסיוע לעניים או לקשישים אלא גם לחולים. יש שם עובדות סוציאליות שאמורות לתת סיוע כדי למצות זכויות שמגיעות לכם הן ברשות המקומית והן מחוצה לה. אל תפחדו להיות מה שנקרא "מוכרים לרווחה", התועלת עולה על הנזק, אם יש בכלל נזק.
תו נכה לרכב כבר קיבלתם? הכנסו לאתר משרד התחבורה ובדקו אם אתם זכאים לו. התו ניתן לשני רכבים, כך שלמעשה כדאי להוציא אותו כבר בתקופת האישפוז, אם מדובר באישפוז ממושך מאוד, וכך להפחית את תשלום החניה בבית החולים. אין שום צורך לחכות לקביעות ביטוח לאומי לגבי אחוזי נכות כשמבקשים את תו הנכה, די במסמכים הרפואיים שמעידים על בעיית ניידות.
זוכרים שבסרטון על איך להיערך למחלקת השיקום המלצתי לכם להתחיל לארגן את המשפחה למשמרות? אז זה נכון לא פחות כשחוזרים הביתה. נכון, עברתם כמה שבועות או חודשים אפילו שבהם חשתם כמו מנהל העבודה של המשפחה והחבר'ה, אבל בבית תצטרכו את העזרה הזו לא פחות, גם אם אתם מתים כבר לקצת פרטיות. מי שמגיע לבקר – צריך גם לתרום משהו למאמץ. זהו, אתם לא מארחים יותר קרובים לקפה ועוגה. יש לכם מספיק עבודה על הראש. תארגנו טבלה מסודרת לפי ימים ושעות ובה רשומים בני המשפחה והחברים לפי המשמרות שהם אמורים לתת. המשמרות האלה גם יאפשרו לכם לצאת החוצה להתאווררות וסידורים.
הצלחתם להשיג עובד סיעודי זר? ברכות. אבל דעו שעובדים זרים שונאים להתעורר בלילה. זו המציאות. אם המטופל יצטרך לשירותים יותר מפעם או פעמיים מהר מאוד תמצאו את עצמכם עם עובד סיעודי שמתפטר. מה עושים? למרבה הצער כל הפתרונות לא אידיאלים: או חיתול או שתקומו לסייע לו בעצמכם או שתשכרו עובד לילה. בכל מקרה, אם הוא ישן בחדר לבד ציידו אותו בלחצן מצוקה שמחובר למוניטור כדי להעיר אתכם או את העובד הסיעודי.
ולסיום – הכי חשוב זה ללמוד להסתגל. אני יודעת שחלקכם נורא רצו כבר לחזור הביתה וציפו שהחזרה תחזיר אתכם גם לחיים הקודמים שניהלתם. אני יודעת שחלקכם חוששים נורא מהחזרה הביתה ומההתנתקות מצוות רפואי וסיעודי שנותן מענה. גם אתם וגם אתם עשויים לגלות מציאות שונה מזו שקיוויתם לה או זו שחששתם ממנה. זה יקח זמן עד שתצליחו לייצר שיגרת חיים חדשה וגם היא צפויה להשתנות לא אחת. המוטו שעזר לי ברגעים הקשים האלה, שבהם תהיתי אם ככה תמיד יראו החיים הוא: "זה לא תמיד יהיה ככה".
אם יש לכם עוד שאלות – פנו אלינו לחמ"ל. היינו בסרט הזה, אנחנו מכירים אותו היטב.
Comments