top of page
חיפוש
  • karinbgux

גמלת סיעוד - ישירה או עקיפה?

עודכן: 22 בפבר׳ 2021

מי זכאי לגימלת סיעוד מביטוח לאומי? מה ההבדל בין הדרכים השונות שבהן ניתן לקבל אותה? והאם כדאי לנו לקבל גימלה ישירה או לבקש שהגימלה תנתן לנו בצורת סל שירותים?


כאשר מצבו הבריאותי של אדם שחצה את גיל העבודה - 67 לגברים ו 62 לנשים - הדרדר עד כדי סיעודיות והוא פונה לביטוח לאומי, מתבצעת בחינה של מצבו בביצוע פעולות היומיום, שנקראת "מבחן הערכת תלות". בעבר המבחן הזה נערך לרוב בבית הקשיש, אך כיום ביטוח לאומי בעיקר נסמך על הניירת הרפואית ולא עורך בדיקה בבתים. המבחן הזה מבקש לבדוק את יכולתו של האדם לבצע פעולות יומיומיות שחיוניות לחייו - הלבשה, רחצה, אכילה, ניידות ומעברים, שליטה על סוגרים והיגיינה אישית. הפעולות האלה מכונות ADL, ראשי התיבות של Activities of Daily Living.

איך זה מתבצע? הבודק בוחן, דרך שיחה או עיון בחומר הרפואי, את היכולת של הקשיש לבצע כל אחת מהפעולות ומעניק ניקוד בהתאם לעצמאות שלו בביצוע הפעולה, ניקוד שנע בין 0 ל 1. אפס נקודות זה אומר שהאדם מסוגל לבצע את הפעולה ללא כל עזרה, חצי נקודה ניתנת על יכולת לבצע את הפעולה אבל עם עזרה קלה ונקודה שלמה ניתנת על חוסר יכולת לבצע את הפעולה ללא עזרה משמעותית והשגחה.

יש 6 רמות תלות. לצורך רמת תלות מס' 1, הנמוכה ביותר שמזכה בגמלת סיעוד, הקשיש צריך לצבור מינימום של 2.5 נקודות. כדי להיות זכאי להעסקת עובד זר נדרשות 4 נקודות אם הקשיש חי לבד ו 4.5 אם אינו גר לבד.

סכום הגימלה לא אחיד. יש 3 רמות: 100%, 50% או 0%, שזה בעצם "לא זכאי לגימלה". הסכום נקבע לפי שני משתנים: הראשון והמשמעותי שבהם הוא גובה ההכנסה הכספית החודשית שיש לקשיש. מי שנהנה מפנסיה גבוהה במיוחד או מהכנסה גבוהה מנכסים שבבעלותו עלול שלא להיות זכאי לגימלה או רק ל 50% גימלה. המשתנה השני הוא רמת התלות, שקודם הסברנו איך היא נקבעת.

כמובן שאם חל שינוי לרעה במצבו של הקשיש ניתן להודיע לביטוח לאומי על החמרת מצב ולבצע מבחן חוזר שבעקבותיו גובה הקיצבה עשוי לגדול. זה מצב שמתרחש בעיקר כשממילא נקבעה רמת תלות זמנית שעומדת למבחן בכל שנה. כדאי להיות זהירים בנקודה הזו, כי במבחן התלות החוזר התוצאה עלולה להיות דווקא הפחתה של גובה הגימלה או אפילו שלילה שלה. למרות שזה קורה לעיתים נדירות, אל תרוצו לבצע תביעה להחמרת מצב לפני שבדקתם איתנו או עם גורם מוסמך אחר שיש לכם עילה טובה.

גם אם אתם בעלי הכנסה גבוהה ונדמה לכם שלא תזכו לגימלת סיעוד, כדאי לבצע את מבחן הערכת התלות כי מהתוצאות שלו נגזרות זכויות נוספות במשרדי ממשלה וגופים ציבורייםאחרים.

אז עכשיו, אחרי שעברנו את מבחן התלות ונקבעה לנו זכאות לגימלת סיעוד בסכום כזה או אחר, איך כדאי לקבל אותה? יש כמה דרכים - ניתן לקבל אותה ככסף ישיר לחשבון הבנק, ניתן להמיר אותה באחד או יותר מהכלול בסל השירותים שמציע ביטוח לאומי הכולל שעות סיעוד עם מטפלת בבית, שעות טיפול במרכז יום, קבלת מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה ושירותי כביסה. ניתן גם לבצע שילוב של הדברים.

כפי שציינו קודם, גימלת הסיעוד איננה אחידה והיא מחולקת לכמה רמות. מי שמקוטלג ברמה הנמוכה ביותר, רמה 1, יקבל את הגימלה בכסף אוטומטית. מי שמקוטלג ברמה 2 ואילך - יקבל גמלה ישירה, כלומר בכסף, אם הוא מעסיק עובד זר או מעסיק מטפלת ישראלית לפחות 12 שעות בשבוע.

חשוב למצוא את התמהיל הנכון לכל חולה ובמידה ויש שינוי בצרכים, תמיד ניתן לפנות לביטוח לאומי לצורך עדכון התמהיל.

מה היתרונות בגימלה ישירה? הראשון והבולט שבהם הוא שמדובר בכסף נזיל שיוצא בהתאם להעדפת החולה. אבל זה גם החיסרון: יתכן שהקשיש או בני משפחתו יעשו בכסף הזה שימוש שלא יועיל לקשיש.

מה היתרונות בגמלה לא ישירה?

  1. ניתנות הטבות לחולה, ששוות ערך כספי, שבשוק הפרטי הוא היה משלם עליהן סכום גבוה יותר כמו מרכזי יום ולחצן מצוקה.

  2. גימלה לא ישירה מבטיחה שמקבל הגימלה בהכרח הוא זה שנהנה מההטבות שהוא יקבל באמצעותה. אף בן משפחה או מטפל לא יכול לגעת בכסף אם הוא מגיע בצורה של שירות או מוצר. ככה ניתן למנוע ניצול או התנהלות כלכלית שגויה.

מה החסרון בגימלה לא ישירה?

שיש מתווה מאוד ספציפי שממנו מקבל הקיצבה צריך לבחור את סל השירותים, לעיתים הצרכים שונים ממה שכלול במתווה הזה והם לא באיכות שהקשיש או בני משפחתו חושבים שהיא הטובה ביותר שהם יכולים להשיג. אנחנו ממליצים, למשל, שאם בחרתם לקחת מסל השירותים מוצרי ספיגה תעשו את זה רק אחרי שבחנתם לאורך זמן מה כמות המוצרים הנדרשת כדי שלא תתקעו עם סטוקים גדולים וחסרי שימוש. אםהחלטתם להשתמש בגימלה לצורך מימון מרכז יום - עשו את זה רק אם הקשיש מגיע למרכז בקביעות. לשנות את התמהיל, כאמור, זה אפשרי, אבל השינוי לא מתבצע מיד עם ההודעה אלא רק בחודש שלאחר מכן.


אם תרצו שנסייע לכם בהשגת גימלת סיעוד - פנו לחמ"ל בר גפן. היינו בסרט הזה.



136 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page